Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Skonių stovyklėlė

2012-08-17 13:26:21
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Skonių stovyklėlė

Birželį praūžė kulinarinė savaitės trukmės dieninė vaikų stovykla Čiop Čiop kulinariniame lofte. Tai pirmoji tokio tipo stovykla Lietuvoje, susilaukusi nemažai pagyrų. Stovyklos tikslas buvo supažindinti vaikus su maisto kultūra, gaminimo principais, išmokyti saikingai bei sveikai naudoti maistą, o tai kas nelabai sveika, pasigaminti kuo sveikiau.

 


Į stovyklą susirinko 11-13 metų merginos, kurioms virtuvė ir maisto gaminimo procesas tikrai buvo nesvetimas, todėl Čiop Čiop komandos tikslas buvo ne tik pateisinti jų lūkesčius, bet ir išmokinti to, ko jos dar tikrai nemokėjo. Merginoms buvo pasakojama apie esminius maisto gaminimo principus, produktų kilmę bei jo svarbą, maisto derinimą, virtuvės taisykles, skirtingas maisto piramides. Įdomia patirtimi tapo mokymasis degustuoti maistą pasitelkiant savo pojūčius.


Per 5 stovyklėlės dienas merginos pačios, padedamos ir kosultuojamos Čiop Čiop komandos, sau gamino pusryčius, pietus ir vakarienę. Prieš kiekvieną maisto gaminimą vykdavo supažindinimas su  produktais, receptu bei pagrindiniais patiekalo gaminimo principais, tačiau merginos buvo skatinamos ne aklai sekti receptus, o imtis kūrybos ir taikant pateiktus principus, patieklą gaminti kiekvienai skirtingai improvizuojant.

 


Kiekviena stovyklos diena buvo skirta tam tikrai virtuvei. Buvo gaminama Viduržemio jūros regiono, rytietiški, amerikietiški bei lietuviški patiekalai. Didžiausio pasisekimo susilaukė Viduržemio jūros regiono patiekalai ir rankomis daryti makaronai. Dalyvėms labai patiko tiek pats procesas ir mintis, kad tokį patiekalą jos jau mokės pasidaryti pačios, tiek galutinis rezultatas. Ne mažiau smagus užsiėmimas buvo kepti duoną naminiams mėsainiams, bei gaminti aštroką Tailandietišką sriubą.


Viena stovyklos diena buvo skirta išvykai į gamtą. Taigi visi vyko į Dargužių kaime esančius „Sūrininkų namus“, kur ne tik buvo supažindinti su sūrio gaminimo būdais, bei ragavo įvairiausias jų rūšis, bet ir praleido turiningą dieną gamtoje, susipažino su kaime augančiais naminiais gyvuliais.
Stovyklos kulminacija tapo vakarienės mamoms gaminimas, bei torto ir keksiukų kepimas su konditere Virginija. Tai bene didžiausią įspūdį mergaitėms palikęs užsiėmimas, kadangi kiekviena, galėjo sukurti spalvingą pyragaitį, lyg iš žurnalo puslapio, sau ir savo mamai.


Čiop Čiop po stovyklos džiūgavo, atrodo didelį įspūdį stovykla paliko, ne tik dalyvėms, bet ir jiems patiems, o dar kaip „glostė“ iš dalyvių ir jų mamų pasipylę padėkos laiškeliai su įspūdžiais. Paklausti ar patirtis su vaikais jų neišgąsdino, Čiop Čiop komanda purtė galvas: „Atvirkčiai, mums taip patiko, kad norime tokias, stovyklas daryti dažniau. Gaila vasara baigiasi, ir kitą savaitę, vyks antroji ir paskutinė šios vasaros stovykla, bet nuo rudens žadame daryti savaitinius užsiėmimus vaikams, kurie, manome, bus tokie pat smagūs ir naudingi, kaip ir stovykla“. Tikslios informacijos apie šiuos užsiėmimus dar neatskleidžia, tačiau pažadėjo, jog greitai ja pasidalins su visais.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Sūriai
Sūriai

Jeigu norite svečiams pasiūlyti sūrio lėkštę, joje turėtų būti 4-7 skirtingų rūšių sūriai. Juos reikėtų sudėlioti ratu pagal laikrodžio rodyklę, pradedant nuo švelniausio iki intensyviausio skonio sūrių. Prie sūrių galima patiekti obuolių, kriaušių ir figų, tik ne citrusinių vaisių, kurių skonis “permuš” sūrį. Patiekite ir juodos duonos. Taip pat tinka migdolai, graikiniai riešutai bei džiovinti vaisiai.

Arbata
Arbata

Virdulį pripildykite šviežio nufiltruoto vandens ir užkaiskite. Arbatos paruošimui daug įtakos turi vandens kietumas. Jei užplikysite minkštu vandeniu - arbata bus skaidri. Jei kietu - drumsta ir po kelių minučių arbata gali pasidengti plėvele. Vandenį patariama suminkštinti buitiniais filtrais.

Gydomės daržovių sultimis
Gydomės daržovių sultimis

Sultys (lot. succus) – tai preparatai iš šviežios augalinės žaliavos. Jos išgaunamos presuojant sultingas augalo dalis – uogas, lapus ar net visą augalą. Natūralios sultys namų sąlygomis gaminamos taip: šviežiai surinkta augalinė žaliava nuplaunama, susmulkinama, sutrinama į tyrelę ir nuspaudžiama per tankų audinį.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Daržovės bus skanesnės ir praras mažiau vitaminų bei mineralinių medžiagų, jei jas dėsite virti į verdantį vandenį.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Moliūgų pyragas Cukinija su pomidorų-česnako užpilu žiemai Skanios cukinijos žiemai Čenakai Adžika Želė tortas „Vasarėlė“
Reklama
Prisijunk prie mūsų!