- Pradžia »
- Straipsniai »
- Prieskoniai ir priedai
Prieskoniai ir priedai

Šiuolaikinė virtuvė neįsivaizduojama be įvairių prieskonių, kurie maistui suteikia savitą, nepakartojamą aromatą bei skonį.

Visi naudojame prieskonius, kad suteiktumėme maistui norimą skonį ir aromatą. Tokiu būdu, mes galime keisti įvairių patiekalų skonį. Kol nebuvo išrasti šaldytuvai, prieskoniais maistą apsaugodavo nuo žalingų bakterijų dauginimosi. Tam tikri prieskoniai, kurie buvo naudojami senovėje gydymo tikslais, iki šiol tebenaudojami farmacijoje.

Yra patiekalų, kurie be aliejaus būtų neskanūs, o kartais ir nenaudingi.
Pavyzdžiui, be jo žmogaus organizmas nepasisavintų riebaluose tirpstančių vitaminų A, D, E ir K. Apie alyvuogių aliejaus vertingąsias savybes žinome daug, tačiau apie kitų aliejų - nelabai. Taigi, kas gali konkuruoti su šiuo produktu?

Garstyčių sėklose yra iki 25 % riebiųjų aliejų. Jų lapuose daug A2, B1, C, B2, PP vitaminų, kalcio bei geležies druskų. Iš lapų gaminamos salotos, juos galima troškinti ir virti, patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar įvairių žuvies patiekalų. Garstyčių aliejus yra ypač naudingas, nes jame yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina širdies kraujagyslių, aterosklerozės, tromobozės formavimąsi ir stabdo įvairius uždegiminius procesus organizme.

Tamsiai rudas, tirštas ir saldžiarūgštis. Jis buvo išrastas šiaurės Italijos provincijoje Modenoje, todėl tradiciškai vis dar tebevadinamas Modenos balzaminiu actu, balzamiko actu arba tiesiog balzamiku.

Yra patiekalų, kurie be aliejaus būtų neskanūs, o kartais ir visai nenaudingi. Pavyzdžiui, be jo organizmas nepasisavina riebaluose tirpstančių vitaminų A, D, E ir K. Taigi, gerdami šviežiai spaustas morkų sultis visada įsilašinkite į stiklinę lašelį aliejaus. Apie alyvuogių aliejaus vertingąsias savybes žinome daug, tačiau apie kitų aliejų - vargu. Taigi, ar yra kas gali konkuruoti su šiuo produktu?

Lietuva nėra vyno šalis. Čia prastos sąlygos augti vynuogėms, maža vyno vartojimo kultūra ir dėl to beveik nėra vietinių įsisenėjusių tradicijų, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Tikėkimės, kad su laiku dar bus atrastos lietuviškojo vaisių ir uogų vyno panaudojimo kulinarijoje ir konditerijoje galimybės. Pasiūlysime Jums susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis, kaip panaudoti vyną maisto ruošime. Yra tūkstančiai būdų, kaip naudoti vyną....

Jei norite šviežiais žalumynais gardinti patiekalus, nebūtina laukti daržų sezono pradžios. Daugelį jų galima išauginti ir virtuvėje ant palangės. Geriausiai auga krapai, baltoji garstyčia, salotos, špinatai, svogūnai bei sėjamoji pipirinė. Atidesnės priežiūros reikalauja bazilikas, dašis, mairūnas, mėta, rozmarinas ir čiobreliai.
Jei kmynus prieš naudodami užmerksite šiltame vandenyje, jų aromatas bus stipresnis.
Rodyti kitą patarimą