- Pradžia »
- Straipsniai »
- Naujienos »
- Gaminame sūrį namuose
Gaminame sūrį namuose
2014-05-25 11:29:45
Dažnai tenka girdėti: „naminis maistas - skaniausias“, „namie megztos kojinės - šilčiausios“, „sava dekupuota dėžutė - mieliausia“. Ne paslaptis, kad namuose gaminami net patys paprasčiausi patiekalai, rūbai, daiktai savo sudėtimi ar skoniu neretai pranoksta kavinių ar parduotuvių gaminius.
Žinomas italų visuomenės ir kultūros veikėjas, rašytojas, judėjimo „Laimingas nuosmukis“ vadovas Mauricijus Palante teigia, kad didžiausia problema ta, jog mes nebeskiriame prekių nuo gėrybių. Anot jo, esama prekių, kurios nėra gėrybės, ir gėrybių, kurios nėra prekės. Svarbiausia žinia yra ta, kad mums reikalingų gėrybių neprivalome pirkti. Juk yra dalykų, kuriuos galime pasigaminti patys
Varškės sūris
Turimą naminio pieno kiekį reikia surauginti. Tuomet iš rūgpienio pagaminti varškę: surūgusį pieną pilkite į kiaurasamtį, išklotą marle. Kelis kartus perplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite, bet stipriai nespauskite. Gautą varškę dėkite į dubenėlį, pasūdykite pagal skonį, pagardinkite kmynais, įberkite arbatinį šaukštelį cukraus ir gerai išminkykite.
Pagamintą masę krėskite į sūrio maišą (jį galite pasisiūti iš senų audinių ar įsigyti paprastą skysčiui laidžią marlę), užriškite ir prispauskite, kad išbėgtų visas skystis. Gaminį ištraukite iš maišo ir dėkite į šaldytuvą 4 – 5 valandoms.
Pieną supilkite į puodą, sudėkite varškę ir virkite ant mažos ugnies, kol pasirodys išrūgos. Masę supilti į kiaurasamtį su marle ir nukošti. Nukoštą masę dėti atgal į puodą, įmaišyti suplaktus kiaušinius, sviestą, druską ir sodą. Viską gerai išmaišyti ir kaitinti ant mažos ugnies, kol masė pasidarys vientisa. Paruoštą masę supilti į indelius ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Šaltibarščių kefyrą dėkite parai į šaldymo kamerą. Praėjus laikui, sušalusį kefyrą dėkite į marlę ir pakabinkite, kad nuvarvėtų. Palikite nakčiai, o ryte jau galėsite ragauti sūrio gaminį.
Reikės: 2 l pieno (ne ką tik numelžto, o pastovėjusio apie 24 val. ir atšaldyto), 2 kiaušinių, 2 valg. šaukštų druskos, 400 gr. grietinės
Pieną kaitinkite iki užvirimo. Tuo metu išplakite kiaušinius, druską ir grietinę. Gautą masę supilkite į verdantį pieną, nuolat maišykite, kol pradės virti. Paskui išjunkite ugnį ir masę puode palaikykite 2 – 3 minutes. Atvėsus masę reikia perkošti per marlę, pagardinti mėgstamais prieskoniais ir sudėti į sūrmaišį ar indelius. Rekomenduojama valgyti po paros.
- Komentuoti
Panašūs straipsniai

omas Rimydis, tituluotas vienu geriausių dabartinių Lietuvos šefų – be kruopelės arogancijos, griežtas, bet teisingas, kryptingai siekiantis tikslo, altruistiškas, bet tik su...

Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai yra puiki galimybė atskleisti turtingą Lietuvos kulinarinį paveldą ir parodyti, jog modernumas ir lietuviška virtuvė yra suderinama, todėl žinomas šalies virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis kulinarijos lofte „Čiop Čiop“ pristatė, kaip gali atrodyti šiandieninė lietuviška virtuvė ir, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint nustebinti ne tik į svečius iš užsienio atvykstančius verslininkus, politikus ar turi...

Kulinarijos studija naujose patalpose prie upės ČIOP ČIOP tęsia teminių kulinarinių vakarėlių „supper“ seriją ir šį ketvirtadienį, birželio 19 d., kviečia pasinerti į cirko pasaulį. Kartu su stilingu skanaus maisto gaminimu, muzika ir vakaro linksmybėmis.
Virtos bulvės geriau susigrūs, jei jas grūsite karštas.
Rodyti kitą patarimą