Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Indiška virtuvė

2011-02-02 16:51:57
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Indiška virtuvė

Indams valgymas suteikia ypatingo džiaugsmo. Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria labai daug dėmesio, nes ir paprastus ryžius pagardinti galima įvairiomis čia augančiomis daržovėmis ar vaisiais, prieskoninių žolelėmis, tad patiekalas gali įgauti vis kitokius skonius.

Visų pirma, indiškas maistas patrauks akį, tada - uoslę ir galiausiai – skonį. Pradžiugins akis duona, kepta namuose, įvairių spalvų ir formų saldumynai (gaminami iš pieno produktų, šviežių vaisių, kruopų, nuto miltų ir riešutų), sriubos, papuoštos šviežios kalendros lapais ir citrinos skiltelėmis. Uoslę dirgina maloniai šviežių produktų ir prieskonių kvapai, o skonį - švelnių ir aštrių valgių deriniai.

Nėra vieningos indiškos virtuvės. Ji yra skirtinga įvairiose Indijos vietovėse. Tai lemia religinės dogmos ir klimatas. Dauguma indų griežtai yra vegetarai, kai kurie nevalgo žuvies ar kiaušinių ir pasitenkina tik daržovėmis bei vaisiais. Pagrindinių maisto produktų yra nedaug ir šie labai paprasti: kruopų košės, ryžiai, jogurtas, vaisiai bei daržovės. Kepama su lydytu sviestu arba kokoso aliejumi. Prieskoniai indiškai virtuvei suteikia ypatinga žavesį. Nors jie yra aštrūs, bet iš tikrųjų šiek tiek švelnesnio skonio nei įsivaizduojame.

O indiška virtuvė – viena seniausių ir tobuliausių. Kiekvieną dieną indų virėjai prieskonius trina, juos maišo su vandeniu, gaminami pastą. Tai savotiškas ritualas. Ne veltui indai mano, jog valgio gaminimas  – tai Dievo įkvėptas menas žmonėms. Svarbu gaminti taip, kad Krišnai ruošiamas maistas būtų gaminamas su įkvėpimu ir didele meile.

Indai valgo daug ryžių, taip pat mėgsta ir specialiai kepamus paplotėlius, kurie dažniausiai yra kepami tanduri krosnyje. Tanduri krosnis –  storu molio sluoksniu padengtu vidumi, ji panaši į statinę. Krosnis pastatoma ant ugnies. Kai įkaista molis, paruošti paplotėliai lipdomi tiesiog ant sienelių ir taip iškepami. Jie yra valgomi su karštais vaisiais ar daržovėmis arba su antraisiais patiekalais ir kitokiais aštriais įdarais iš imbiero, pipirų bei kitokių prieskonių. Indijoje paplotėliai kepami ne tik iš ryžių miltų, bet ir iš lęšių, žuvų.

Alkoholiniams gėrimams indų virtuvėje vietos nėra, nes jis aptemdo sąmonę ir neleidžia pajusti subtilaus maisto skonio.

Stalo įrankių Indijoje taip pat nėra: jie nenaudoja nei lazdelių, nei šakučių ar peilių, valgo tiesiog rankomis. Valgiu sutepus rankas, valgantieji jas tuoj pat nuplauna specialiuose dubenėliuose.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Kinijos mitybos paslaptys
Kinijos mitybos paslaptys

Nepaisant to, kad pasaulyje daug įvairiausių dietų, mitybos specialistai vieningai sutaria, jog nuo maisto kiekio ir kokybės priklauso žmogaus sveikata bei jo gyvenimo trukmė. Kinų dietologai pateikia savą kovos su nutukimo epidemija metodą. Štai tokie yra jų pagrindiniai akcentai, paremti kinų virtuvės ir gyvenimo būdo paslaptimis.

Indiškos virtuvės restoranas Lietuvoje
Indiškos virtuvės restoranas Lietuvoje

Iki atidarydamas Moksha dirbo pramonės srityje, kuri atvedė jį Estija. Ten sutiko lietuvaitę Laurą, su kuria po vedybų atvyko gyventi į Lietuvą ir šiemet ryžosi įgyvendinti svajonę pavadinimu - Moksha. Iki atidarydamas savo restoraną Binish yra dirbęs ne tik indų virtuvėje, bet ir italų, afrikiečių bei kiniečių.

Italų virtuvė
Italų virtuvė

Italija – tai picos, spagečių, alyvuogių aliejaus, espreso (it. espresso) kavos bei kapučino šalis. Itališka virtuvė įvairi ir skirtinga visoje Italijoje. Tai ne tik tradiciniai makaronai bet ir gausybė daržovių, vaisių, žuvies, sūrio patiekalų.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Burokėlių lapkočiai daug vertingesni už pačius burokėlius, nes juose daugiau vitaminų ir kitų vertingų medžiagų.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Įdaryti makaronų vamzdeliai Pekino kopūstų salotos Burokėlių salotos Silkė su cinamonu Troškintos kiaulienos kepenėlės Pūsti jogurtiniai blyneliai
Reklama
Prisijunk prie mūsų!