- Pradžia »
- Straipsniai »
- Pasaulio virtuvės »
- Italų virtuvė
Italų virtuvė
2011-05-09 11:14:45
Italija – tai picos, spagečių, alyvuogių aliejaus, espreso (it. espresso) kavos bei kapučino šalis. Itališka virtuvė įvairi ir skirtinga visoje Italijoje. Tai ne tik tradiciniai makaronai bet ir gausybė daržovių, vaisių, žuvies, sūrio patiekalų.
Italai valgo labai daug makaronų, vaisių bei daržovių. Pagal naujausius tyrimus 90% respondentų teigia, kad bent vieną kartą per dieną būtinai valgo makaronų arba ryžių patiekalus bei duoną. 85% apklaustųjų kiekvieną dieną valgo vaisių arba daržovių.
Savaitgaliais italai dažniausiai turi tradicinius šeimyninius pietus. Italai valgo daug ir neskubėdami. Pietūs susideda iš 3–6 patiekalų. Pietų pradžioje patiekiami šalti užkandžiai arba salotos, vėliau – pirmasis patiekalas. Dažniausiai juo būna makaronai, rizotas arba sriuba. Antrajam arba pagrindiniam patiekalui gali būti patiekiamos jūrų gėrybės, karšti mėsos, sūrio arba daržovių patiekalai. Kartu su pagrindiniu patiekalu patiekiamas ir garnyras iš karštų daržovių, salotų, ryžių ar makaronų. Vėliau patiekiami sūriai, desertas, vaisiai, espresso kava ir gėrimai. Itališki patiekalai atrodo lengvi ir švieži, todėl italų virtuvė laikoma viena iš sveikiausių pasaulyje.
Italijoje yra nerašytos griežtos taisyklės, kurios draudžia išgerti pieno kokteilį ar ką nors saldaus pietų metu. Čia galima sočiai valgyti tik pietaujant arba vakarieniaujant. Kitu laiku restoranai tiesiog nedirba.
Šioje šalyje ant kiekvieno kampo rasite bariukus ir kavines. Vaikščiojant po miestą lengva pastebėti, kad kas antras pastatas yra su iškaba "BAR". Tačiau tyrimai rodo, kad didžioji dauguma italų vis tik pietauja namuose. Juk tam yra puikios sąlygos, nes pietų pertrauka čia trunka net 2 valandas.
Italai dievina kavą. Kava espresso gaminama iš tų pačių kavos pupelių, kaip ir bet kuri kita kava. Tik espresso pupelės apskrudinamos iki tamsumo. Žmonės klysta manydami, kad šios rūšies kavoje yra didesnis kiekis kofeino nei kitose. Priešingai, kuo ilgiau skrudinamos pupelės, tuo mažiau jose lieka kofeino. Namuose espresso gaminamas naudojant specialų mažą kavinuką, kurį Italijoje galima įsigyti visose maisto parduotuvėse. Kava patiekiama mažais kiekiais, mažyčiuose puodeliuose.
- Komentuoti
Panašūs straipsniai

Indiška virtuvė – viena seniausių ir tobuliausių. Indams valgymas suteikia ypatingo džiaugsmo. Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria labai daug dėmesio, nes ir paprastus ryžius pagardinti galima įvairiomis čia augančiomis daržovėmis ar vaisiais, prieskoninių žolelėmis, tad patiekalas gali įgauti vis kitokius skonius.

Iki atidarydamas Moksha dirbo pramonės srityje, kuri atvedė jį Estija. Ten sutiko lietuvaitę Laurą, su kuria po vedybų atvyko gyventi į Lietuvą ir šiemet ryžosi įgyvendinti svajonę pavadinimu - Moksha. Iki atidarydamas savo restoraną Binish yra dirbęs ne tik indų virtuvėje, bet ir italų, afrikiečių bei kiniečių.

Nepaisant to, kad pasaulyje daug įvairiausių dietų, mitybos specialistai vieningai sutaria, jog nuo maisto kiekio ir kokybės priklauso žmogaus sveikata bei jo gyvenimo trukmė. Kinų dietologai pateikia savą kovos su nutukimo epidemija metodą. Štai tokie yra jų pagrindiniai akcentai, paremti kinų virtuvės ir gyvenimo būdo paslaptimis.
Perlinių kruopų košė bus baltesnė, jei pavirusį vandenį nupilsite ir kruopas užpilsite kitu verdančiu vandeniu.
Rodyti kitą patarimą