- Pradžia »
- Straipsniai »
- Naujienos »
- Kalmarai ir jų paruošimas
Kalmarai ir jų paruošimas
2014-08-28 11:04:55
Šiuo metu, kai vis aktualesnis tampa sveiko maisto klausimas, kai visi stengiasi rinktis produktus be konservantų, dažiklių ir kitokių priedų, natūralios jūrų gėrybės, tarp jų ir kalmarai, tampa vis populiaresne mūsų maisto raciono dalimi. Tai skanus, maistingas, lengvai ir greitai pagaminamas maisto produktas.
Kalmaruose daug jodo, kuris yra būtinas mūsų nervų sistemai ir skydliaukės veiklai, tam, kad nesijaustumėm išsekę, nervingi ir sujautrėję. Be to, juose yra nepakeičiamų aminorūgščių, o svarbiausia - vitamino PP, kuris gerina kraujotaką raumenyse, vadinasi, ir mūsų fizinę ištvermę.
Pirkdami šaldytą kalmarą atkreipkite dėmesį į jo mėsos spalvą. Ji turi būti balta. Pati oda būna įvairios spalvos - nuo rausvos iki violetinės.
Jeigu kalmaro mėsos gabalai vieni nuo kitų sunkiai atsiskiria, gali būti, kad moliuskai jau buvo atšildyti ir dar kartą užšaldyti. Beje, kuo mažesnis kalmaras, tuo saldensė jo mėsa.
Užšaldytą kalmarą pirmiausia reikia apipilti verdančiu vandeniu, tuomet jo oda susitrauks ir ją bus nesunku pašalinti, o tai padaryti būtina. Jeigu kalmaro mėsa jau atitirpo, ją 3 minutėms pamerkite į karštą, bet tik ne verdantį vandenį. Tuomet nulupkite odą rankomis.
Prieš virdami kalmaro filė, išmuškite mėsos plaktuku. Išvalyta ir išmušta kalmarų filė gali būti pjaustoma didesniais ar mažesniais gabalėliais, priklausomai nuo to, kokį patiekalą gaminsite.
Virimas
Ruošiant kalmarus, būtina atminti, kad jie panašūs į kiaušinius: kuo ilgiau juos verdi, tuo kietesni jie būna. Be to, ilgai kepami arba verdami kalmarai tampa beskoniai ir praranda savo maistinę vertę. Todėl užvirkite vandenį, įdėkite į jį lauro lapelių, pipirų, krapų, sudėkite kalmarų filė ir išjunkite viryklę. Po 10 minučių kalmarai bus išvirę. Jie bus labai minkšti ir švelnūs, todėl puikiai tiks sumuštiniams, salotoms, rizotui bei pastai.
Troškinimas
Geriausia - su daržovėmis grietinėje. Pirmiausia apkepkite daržoves (pvz. morkas, svogūną, česnaką), įdėkite grietinės. Kalmarus dėkite tik likus 3-5 minutėms iki patiekalo jau gaminimo pabaigos. Troškinkite ant nedidelės ugnies, o keptuvę ar puodą būtinai uždenkite dangčiu. Taip troškinti kalmarai tinka rizotui arba spagečiams skaninti.
Kepimas
Kalmarus apkepti reikia ant mažos ugnies 1 minutę. Po to viryklę išjunkite, indą, kuriame kepate, uždenkite ir palaikykite kelias minutes. Skrudintuvėje galite apkepti džiūvėsėliuose arba miltų ir kiaušinio plakinyje apvoliotus kalmarų žiedus.
Marinavimas
Marinuoti kalmarų filė reikia 1-2 valandas. Marinatui dažniausiai naudojama garstyčios, iki virimo įkaitintas sviestas, prieskoniai arba vietoj jų sojų padažas.
- Komentuoti
Panašūs straipsniai

Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungai yra puiki galimybė atskleisti turtingą Lietuvos kulinarinį paveldą ir parodyti, jog modernumas ir lietuviška virtuvė yra suderinama, todėl žinomas šalies virtuvės šefas Ronaldas Nagrockis kulinarijos lofte „Čiop Čiop“ pristatė, kaip gali atrodyti šiandieninė lietuviška virtuvė ir, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint nustebinti ne tik į svečius iš užsienio atvykstančius verslininkus, politikus ar turi...

Prancūzijoje šią savaitę patvirtintas naujas mokestis, kuriuo bus apmokestinti visi šalyje parduodami saldieji gėrimai. Šiuo mokesčiu siekiama kovoti su vis didėjančiu gyventojų nutukimu bei tuo pačiu papildyti valstybės iždą, praneša mnn.com.
Gražų baltą glajų kepiniams puošti pasigaminsite,jei cukrų suksite ne su vandeniu, o su pienu ir keletu lašų citrinos sulčių.
Rodyti kitą patarimą