Straipsniai
Greita paieška
Receptai
Draugai

Kinijos mitybos paslaptys

2011-01-14 14:20:12
Spausdinti Komentarai     Teksto dydis
Kinijos mitybos paslaptys

Nepaisant to, kad pasaulyje daug įvairiausių dietų, mitybos specialistai vieningai sutaria, jog nuo maisto kiekio ir kokybės priklauso žmogaus sveikata bei jo gyvenimo trukmė. Kinų dietologai pateikia savą kovos su nutukimo epidemija metodą. Štai tokie yra jų pagrindiniai akcentai, paremti kinų virtuvės ir gyvenimo būdo paslaptimis.

Reguliarumas

Pirmiausia rekomenduojama griežtai laikytis valgymo režimo. Maitinimasis visada tuo pačiu metu išugdo sąlyginį refleksą, taigi skrandyje išsiskiria reikiamas kiekis skrandžio sulčių – o tai garantuoja gerą maisto virškinimą.

Kinų mokslininkai nustatė, jog optimalus laikas įsisavinti su maistu gaunamas naudingąsias medžiagas yra pusiaudienis. Tačiau vis dėlto valgyti rekomenduojama ne mažiau kaip 3 kartus per dieną.

Valgymo trukmė

Ypatingą dėmesį reikia skirti valgymo trukmei. Impulsai sotumo centrą, esantį galvos smegenyse, pasiekia po 20 minučių nuo valgymo pradžios. Taigi valgant greičiau nesunku prisivalgyti daugiau nei iš tikrųjų reikėtų. Be to, maistą būtina gerai sukramtyti – tai taip pat pagerina virškinimo procesą ir leidžia organizmui pasiimti maksimalų kiekį maistingųjų medžiagų. Todėl paskubomis sušlamšti pietūs niekada nepakeis oraus ir malonaus valgymo ritualo.

Riebalai

Kinų medikai taip pat rekomenduoja rinktis augalinės kilmės riebalus ir sumažinti gyvulinės kilmės riebalus iki 20 gramų per parą.

Ryžiai

Ypatingą reikšmę kinai valgiaraštyje teikia ryžiams. Ir ne veltui. Šiuose grūduose gausu sudėtinių angliavandenių junginių, būtinų  raumeniniam audiniui. Riebų maistą valgant kartu su ryžiais greičiau skaidomi riebalai, taigi ne taip sparčiai auga svoris ir vystosi celiulitas.

Ryžių baltymai – vertingas aminorūgščių ir B grupės vitaminų šaltinis, o tai pagerina nervinio audinio darbą. Šiuose grūduose esantis kalis šalina iš organizmo skysčių perteklių, taigi puikiai tinka patinimų ir padidėjusio kraujospūdžio profilaktikai.

Tradiciniame kinų valgiaraštyje mėsos yra pakankamai mažai. Jei gaminant kurį nors patiekalą ir pasirenkama mėsa, ji turi būti neriebi, valgoma kartu su ryžiais ir daržovėmis.

Desertas

Desertui – tik švieži vaisiai, aprūpinantys organizmą vitaminais ir jam reikalinga ląsteliena.

Iš pirmo žvilgsnio šioje dietoje – nieko ypatingo nėra, tačiau statistiniai duomenys įrodo, kad tarp kinų – itin mažai viršsvorio turinčių ir nutukusių žmonių.

Komentarai0

Panašūs straipsniai

Indiška virtuvė
Indiška virtuvė

Indiška virtuvė – viena seniausių ir tobuliausių. Indams valgymas suteikia ypatingo džiaugsmo. Net skurdžiai gyvenančios šeimos maistui skiria labai daug dėmesio, nes ir paprastus ryžius pagardinti galima įvairiomis čia augančiomis daržovėmis ar vaisiais, prieskoninių žolelėmis, tad patiekalas gali įgauti vis kitokius skonius.

Italų virtuvė
Italų virtuvė

Italija – tai picos, spagečių, alyvuogių aliejaus, espreso (it. espresso) kavos bei kapučino šalis. Itališka virtuvė įvairi ir skirtinga visoje Italijoje. Tai ne tik tradiciniai makaronai bet ir gausybė daržovių, vaisių, žuvies, sūrio patiekalų.

Indiškos virtuvės restoranas Lietuvoje
Indiškos virtuvės restoranas Lietuvoje

Iki atidarydamas Moksha dirbo pramonės srityje, kuri atvedė jį Estija. Ten sutiko lietuvaitę Laurą, su kuria po vedybų atvyko gyventi į Lietuvą ir šiemet ryžosi įgyvendinti svajonę pavadinimu - Moksha. Iki atidarydamas savo restoraną Binish yra dirbęs ne tik indų virtuvėje, bet ir italų, afrikiečių bei kiniečių.

 Daugiau straipsnių
Ar žinote, kad...

Verdami burokėliai nepraras raudonumo, jei į verdantį vandenį įpilsite truputį acto arba įbersite truputi citrinos rūgšties.

Rodyti kitą patarimą
Reklama
Dienos populiariausi
Žemaičių blynai su faršu Silkė su cinamonu Kiaulienos nugarinė su sūriu Pekino kopūstų salotos Kepta vištiena su ryžiais Virtos “gėlytės”
Reklama
Prisijunk prie mūsų!